Teens verdenshistorie

Artikler

Post Tags

ccss11

Teen har haft en lang og interessant historie. Det er noget, som er opstået i flere kulturer på forskellige tidspunkter, og noget, som virker næsten lige så essentielt for flere kulturer som deres nationalsang eller flag. Kunne man forestille sig det britiske rige uden dets kærlighed for teen? Det ville i hvert fald ikke være det helt samme. Og hvad med starten af de Forenede Amerikanske Stater? Dengang var teen også tilstede, når den blev smidt i vandet af Boston Tea Party. Selv i dag fortsætter en anden udgave af te-partiet stadig (dog ikke med en politik som er lige så hyggelig som den te de drikker). Te er en af guds gaver til menneskeheden og i denne artikel vil vi undersøge lidt om dens historie.

Te fra hele verden

Te kommer fra hele verden af. Det er derfor ikke en simpel lineær historie man kan snakke om, men noget som har rigtig mange sider og som egentlig overhovedet ikke kan spores på nogen let måde. Den første te-drik man dog kender til viser sig at være fra Kina i Shang dynastiet. Og ligesom man nu bruger te til at lindre smerter og slappe af, så brugte man også te dengang som en form for medicin. Der er altså ikke tvivl om, at teen næsten fra starten af havde lidt af en orientalsk hældning. I det 17 århundrede begyndte det dog at blive rigtig populært for briterne at drikke te, og så gik det stærkt. For dengang havde Storbritannien trods alt et rige som altid, på et eller andet tidspunkt, så solen. Og det betød altså også, at når te virkelig blev vigtigt for England, kunne det mærkes i resten af verden.

Det har haft et væld af effekter siden da. For eksempel betød det, at Storbritannien indgik i kamp med det kinesiske rige om, at få et monopol på tehandlen gennem Indien. Og nu, lang historie kort, er te altså noget man nyder verden over på ethvert givet tidspunkt med en hel masse forskellige slags. I Nordafrika drikker man stærk myntete med store mængder sukker, mens man i England er mest af alt glad for den klassiske Earl Grey. Med internettets oprindelse og adgang til alverdens midler kan man endelig nyde te fra verden over nu, og det er virkelig spændende for andres fortolkninger af te kan være helt anderledes end vores, og det kan virkelig være sjovt at prøve.

Forskellige varianter

Som sagt kan man med internettets kræfter endelig opleve te fra hele verden, ligesom det britiske rige ville prøve det tilbage i det 17. og 18. århundrede. Det er et marked som undersøgere siger er eksploderet. Årsagen er endnu ukendt, men det står klart at der er en stor del af befolkningen som er blevet rigtig glad for, at drikke te som kommer fra forskellige dele af verden. Earl Gray er stadig en klassiker, men nu er ægte indisk Darjeeling te, China Feng Huang Top Oolong og mere blevet kendte typer te hos mange danskere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *