Retrolamper er lamper med personlighed

Derhjemme
Retro gadebelysning

Post Tags

ccss11

Retrolamper er en god måde at bygge en hyggelig og fed stemning op på. Med en retrolampe viser du, at du har taget stilling til din lampe, og ikke bare valgt en tilfældig, anonymt udseende én. Selv en billig retrolampe kan give din indretning kant og personlighed. En lampe kan være retro på mange forskellige måder. Det kan være, at det bare er mønstret, som er retro – eller materialerne, udformningen eller farverne. Eller det hele på én gang. Derfor er der også rigtigt mange forskellige typer retrolamper at vælge mellem derude. Det betyder selvfølgelig også, at de kommer i mange forskellige prisklasser.

Hvordan vælger du de rigtige retrolamper?

Du kender måske udtrykket ”i mørket er alle katte grå”. Selvom sætningens overførte betydning går på noget helt andet end lys, så holder den bogstavelige betydning også vand. Intet lys, ingen farver. Så des mørkere det er, des mindre får du ud af farverne i dit hjem. For at du kan nyde resten af din flotte indretning, må der altså være lys! Selvom der især er mange fede lamper at vælge mellem online (se bl.a. inde på denne side), er det vigtigt, at du har set lampen med lys i. Enten på et realistisk gengivet billede eller i en butik. Lampens fordeling af lys i rummer er nemlig langt fra ligegyldig.

Du bør altid have en god læselampe der, hvor du som regel læser: Eks. ved sofaen, lænestolen eller sengen. Det er en skrøne, at man kan få permanente skader på øjnene, af at læse i dårligt lys. Til gengæld kan man få hovedpine og røde eller irriterede øjne, hvis lyset er så dæmpet, at man må anstrenge øjnene ekstra meget. På samme måde er det vigtigt, at man har lys bag fjernsynet, da øjnene også bliver irriterede, hvis skærmen hænger på en mørk baggrund. I køkkenet er det vigtigt, at du har et godt lys at arbejde i ved køkkenbordet, og et mindre skarpt lys over spisebordet.

Retrolamper – hvad står ”retro” egentlig for?

Retro er et ord, som er blevet brugt om flere og flere typer produkter – møbler, brugsgenstande, tøj, musik, etc. Men hvad betyder det egentlig, at noget er ”retro”? Ordet er latinsk, og betyder ”tilbage”. Når noget er retro, er det altså noget som har med fortiden at gøre. Men der er mere i det, end dét. Når noget er antikt, har det jo også noget med fortiden at gøre. Er de to ord så synonymer, eller hvad? Nej, det er de ikke. Når noget er antikt, betyder det, at det er blevet produceret for mere end 100 år siden.

Når noget er retro, er det produceret for nylig, men er designet, så det ligner noget fra fortiden. Hertil refererer retro til noget, der ligner produkter fra efter industrialiseringen – ikke før. Særligt er designs fra efter 2. Verdenskrig populære. Derfor er et ofte gentaget retrodesign gamle industrilamper – hvor altså inspirationen er hentet fra lamper, som hang på fabrikker i gamle dage. En anden retrotrend er i disse år stentøj og kakler inspireret af især 70’er designs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *