Hvis du ønsker mere information omkring oppustet mave

Dit helbred
oppustet mave

Post Tags

ccss11

Er du en af de mange danskere, der døjer med oppustet mave, kan det være gavnligt for dig at gøre nogen tiltag, for at modvirke genen. Først og fremmest kan oppustet mave skyldes rigtig mange ting, og der er mange årsager til, at man føler sig oppustet. I bund og grund kan man opleve ubehag og smerter, når man får for meget luft i maven. Luft i maven vil der altid komme, men man kan tale om, det er nogen specifikke kulhydrater og sukkerarter, som fører til mere luft i maven end andre. Når man indtager mad, vil man altid få lidt luft i maven – men nogen fødevarer skaber bare mere luft i maven end andre og derfor også flere smerter og gener. En anden årsag til at man kan få oppustet mave er, hvis man indtager sin mad meget hurtigt, derved kan det også skabe en masse luft i maven og give problemer. Hvis man ønsker mere information om oppustet kan der med fordel kigges nærmere på netdoktor, sundhedlex og apoteket.dk eller du kan læse mere om det her.

Man skal være opmærksom på eventuelle allergier

Der er oftest mange mennesker, der bærer rundt på en form for fødeallergi, som ikke er klar over det. En af de allergier, der kan føre til stort ubehag i maven, er glutenallergi. Hvis man har allergi for gluten, kan det skabe meget oppustethed og give mavesmerter. En anden allergi er laktoseallergi, hvor man ikke kan tåle mælkeprodukter. Det er vigtigt, at man er opmærksom på, hvornår smerterne og ubehaget opstår. Hvis det sker umiddelbart lige efter indtagelse af enten mælkeprodukter eller produkter indeholdende gluten, kan det godt være en eventuel allergi – og derfor vil man så skulle undgå disse produkter fremover for at undgå smerter.

Hvad kan man gøre for at behandle oppustethed?

Der er forskellige tiltag, man kan gribe an, for at modvirke oppustethed. Først og fremmest kan man skifte til FODMAP diet, der udelukker de fødevarer, der potentielt kan give meget luft i maven. Det er helt specifikt de kulhydrater og sukkerarter, der menes, at give meget oppustethed og derved potentielt kan give mange smerter og gener. Diæten blev oprindeligt førhen brugt mest til glutenallergikere, men man fandt ud af, at andre der ikke er diagnosticeret med glutenallergi, også kan lide af oppustethed – og for dem, kan denne diæt være meget gavnlig. Faktisk kan man komme af med sin oppustethed på mellem 4-6 uger. Efter denne tidsperiode vil man føle, man har det meget bedre i sin mave og man vil også tydeligt kunne se en enorm forandring på maven. Ydermere er det vigtigt, at drikke masser af vand – man skal minimum drikke 2 liter vand om dagen. Det er blot et absolut minimum. Vand indgår i kroppens processer i relation til at nedbryde mad og derfor er det kritisk, hvis kroppens væske ikke er i balance. Dette kan derved også bidrage til en oppustethed. Derudover er det vigtigt, når man spiser, at man ikke sluger maden; man skal spise maden stille og roligt, ellers kan man ufrivilligt få meget mere luft i maven, som igen bidrager til oppustethed. Det er også vigtigt, at man holder sig fra meget fedtholdige varer – med andre ord, skal man hele tiden medtænke at vælge det mere fedtfattige alternativ. Det kan være, at vælge smørret fra, eller vælge lightprodukter frem for de almindelige produkter. Fedt har en negativ effekt på oppustethed. Tilmed skal man holde øje med, hvornår oppustetheden oftest opstår – om det er lige efter man har indtaget mælkeprodukter eller glutenholdige produkter. Hvis det er tilfældet kan det godt være et tegn på allergi ift. mælk eller gluten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *