Lån styrker økonomien

Viden om...

Post Tags

ccss11

Eksperter hævder, at lån har en positiv indflydelse på økonomien

På mange måder har lån henover de seneste år fået et dårligt ry. Det anses ikke for at være særlig godt, at være i gæld og skulle betale den tilbage, men det er faktisk langt fra sandheden, siger eksperter. Folk, der ser ned på lån burde genoverveje deres standpunkt, da de rent faktisk har en direkte effekt på økonomien og uden lån ville enhver økonomi falde. Men hvordan kan det være, og er det virkelig en helt sand påstand? Eller er det bare overdrivelser der måske fremmer forståelsen?

Pengekredsløbet

Alle penge bevæger sig i et kredsløb der kaldes pengekredsløbet. De går fra borgere til private virksomheder til staten tilbage til borgere og en hel masse andre veje rundt. Det er et meget komplekst system som egentlig kortlægger, hvordan penge bevæger sig i vores samfund. Det er gennem dette pengekredsløb at alle penge bliver tjent og alle penge mistet. Mængden af penge i samfundet stiger heller ikke alt for meget (for det ville skabe inflation, noget man ikke vil have i sit samfund), så det er egentlig de samme pengesedler der bevæger sig rundt i kredsløbet gang på gang på gang. Men hvor spiller lån så ind i dette? Hvis vi forestiller os, at mennesker går på job, tjener penge, betaler skat, køber varer, og de penge så går til staten og private virksomheder som pumper pengene tilbage til folket (fra staten gennem offentlige ydelser og fra private virksomheder gennem ansættelse og betaling af løn), hvilken rolle har lån så i dette kredsløb, at det kan fuldstændig ødelægge en økonomi, hvis det ikke dukker op?

Mulighederne

Eksperterne siger, at det ikke er fordi lån i sig selv er godt, men mere hvad lånene bruges til, der har den positive indflydelse. Lån giver nemlig helt normale mennesker muligheder til at gøre ting, som de ikke ville gøre ellers. Ingen ville have råd til at købe biler, købe hus eller lejlighed, eller både eller lignende, medmindre de enten var meget velhavende eller kunne tage et lån. Hvis ingen kunne tage lån og købe huse og lejligheder ville boligmarkedet fuldstændig kollapse. Det samme gælder en hel masse andre industrier som mere eller mindre afhænger af, at normale mennesker kan påtage sig gæld for, at købe deres varer. Det er et kendt tegn på et krak, hvis der ikke bliver købt flere boliger fordi de er for dyre eller fordi bankerne går konkurs og ikke kan give flere lån. Lån er faktisk så essentielle til en økonomi, at under 2008 finanskrisen fik banker penge for, bare at kunne fortsætte med hvad de gjorde, for hvis ingen kunne låne penge af bankerne ville hele systemet bare forblive kollapset. Dette, siger eksperterne, er tegn på når et system har fejlet. Som det er i Danmark lige nu er det meget stabilt, for man kan tage lån til forskellige ting man har brug for. Det er noget, man kan læse mere on inde på lån.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *